Smarter access to cash

Een nieuwe infrastructuur van bankneutrale geldautomaten in België.

Geen cashless, wel less cash

Digitaal betalen zit stevig in de lift. Vooral contactloze (kaart)betalingen en mobiel betalen met de smartphone vinden steeds meer ingang.
Toch is een 100% cashless maatschappij nog niet voor morgen: contant geld blijft voor heel wat mensen een belangrijk hulpmiddel voor het beheer van hun financiën. Ook is het ons ultiem redmiddel als de technologie het laat afweten. Cash heeft dus zijn eeuwenoude bestaansrecht nog zeker niet verloren.

Cash in België vandaag

Het gebruik van cash in België zit al geruime tijd in dalende lijn. We zijn vandaag op een punt gekomen dat het huidige netwerk van geldautomaten op verschillende vlakken suboptimaal is geworden. Enerzijds is er een overconcentratie op bepaalde plekken. Anderzijds is de spreiding van geldautomaten niet mee geëvolueerd met de nieuwe vormen van wonen, werken, winkelen en mobiliteit.

Batopin, een slimmer netwerk

Een cashnetwerk in balans dient o.a. rekening te houden met waar mensen wonen en werken, waar ze cash gebruiken (winkelcentra, horeca, ...) en hoe ze zich verplaatsen (openbaar vervoer, wagen, fiets, te voet).
De Batopin-CASH-punten komen op plaatsen te staan, die door de burger worden aangevoeld als intuïtief de ‘juiste’ plek om cash af te halen of te storten. Kortom, het juiste aantal geldautomaten op de juiste plaatsen.

Ons engagement

Een veilig CASH-punt binnen de 5km van de woon- of werkplaats voor 95% van de Belgische bevolking. Het eerste Batopin-CASH-punt zal beschikbaar zijn tegen midden 2021. Tegen einde 2024 zal dit nieuwe, neutrale cashnetwerk helemaal uitgerold zijn.

cash2025

Om te komen tot een optimaal netwerk van geldautomaten in België, is het belangrijk dat alle actoren samen met de overheid de handen in mekaar slaan. Vandaar ons voorstel om een uitwisselingsforum "cash2025" op te richten waarop alle actoren zullen worden uitgenodigd om zich te scharen achter dezelfde doelstelling.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het Batopin-project?
Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op nieuwsbrief