Smarter access to cash

Een nieuw netwerk van bankneutrale geldautomaten in België.

Niet cashless, wel less cash

Digitaal betalen zit stevig in de lift. Vooral contactloze (kaart)betalingen en mobiel betalen met de smartphone vinden steeds meer ingang.
Toch is een 100% cashless maatschappij nog niet voor morgen: contant geld blijft voor heel wat mensen een belangrijk hulpmiddel voor het beheer van hun financiën. Ook is het ons ultiem redmiddel als de technologie het laat afweten. Cash heeft dus zijn eeuwenoude bestaansrecht nog zeker niet verloren.

Smartphone
Smartphone

Cash in België vandaag

Het gebruik van cash in België zit al lange tijd in dalende lijn. We zijn vandaag op een punt gekomen dat het huidige netwerk van geldautomaten op verschillende vlakken suboptimaal is geworden. Enerzijds is er een overaanbod op bepaalde plekken. Anderzijds is de spreiding van geldautomaten niet mee geëvolueerd met de nieuwe vormen van wonen, werken, winkelen en mobiliteit.

Cash
Cash

Batopin, een slimmer netwerk

Een cashnetwerk in balans houdt rekening met waar mensen wonen en werken, waar ze cash gebruiken (winkelcentra, horeca, ...) en hoe ze zich verplaatsen (openbaar vervoer, wagen, fiets, te voet).
De nieuwe CASH-punten van Batopin komen op plaatsen te staan, die door de burger worden aangevoeld als intuïtief de ‘juiste’ plek om cash af te halen of te storten. Kortom, het juiste aantal geldautomaten op de juiste plaatsen.

Terminal
Terminal

Ons engagement

Een veilig CASH-punt binnen de 5 kilometer van de woon- of werkplaats voor 95% van de Belgische bevolking. De eerste Batopin CASH-punten zijn operationeel sinds 22 september 2021. De volledige uitrol van het netwerk van bankneutrale geldautomaten zal afgerond zijn tegen eind 2024. 

De nieuwe CASH-punten dragen de "Bancontact CASH" naam. De uitdrukking "geld afhalen bij de Bancontact" ligt nog steeds in de volksmond. De keuze was dus logisch en voor de hand liggend!

Ons engagement
Ons engagement

Cash 2025

Om te komen tot een optimaal netwerk van geldautomaten in België, is het belangrijk dat alle actoren samen met de overheid de handen in mekaar slaan. Vandaar ons voorstel om een uitwisselingsforum "Cash 2025" op te richten. Alle betrokken actoren worden hierop uitgenodigd om mee te denken over dezelfde doelstelling: een optimaal cashnetwerk in België tegen eind 2024.

visual cash2025 homepage
visual cash2025 homepage mobile

Een slimmer cashnetwerk

Nog meer weten over ons project? We leggen er hier van a-z alles over uit.

Bekijk de video

Heeft u een pand ter beschikking?

Heeft u zelf een pand ter beschikking dat we zouden kunnen huren om een Batopin CASH-punt in onder te brengen? Laat het ons weten.

Formulier invullen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het Batopin-project?
Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op nieuwsbrief