Wie betaalt nog cash? En wie niet meer?

Sommige Belgen betalen liever met de kaart, maar halen toch ook nog elke week cashgeld boven. Anderen betalen liefst met hun bankkaart of mobiel, en vinden het storend als ze enkel cash kunnen betalen. Wat is hun profiel? Hoe betalen ze? Waarom? iVOX vroeg het in november 2021 aan 1000 Belgen.

Blogs_profiles3

Flexible Cash Users stellen zich flexibel op

De Flexible Cash Users zijn … flexibel! Deze Belgen kiezen meestal voor hun bankkaart (48%), maar 7 op 10 van hen betalen nog elke week met cashgeld. Zij vinden het dus niet storend als er geen alternatief voor cashbetaling voorhanden is.

In totaal zijn 19% van de Belgen Flexible Cash Users. De meesten spreken Frans, en het gaat vooral (42%) om de leeftijd tot 34 jaar. Waarom betalen deze jonge mensen nog geregeld cash? Om zichzelf te beschermen tegen de verleiding van impulsaankopen of tegen budgetoverschrijding. Toch staan ze open voor nieuwe betaalmethodes en zijn ze ervan overtuigd dat contactloos betalen de toekomst is.

Innovative Payers: de vernieuwers

Ook de Innovative Payers zijn ervan overtuigd dat contactloos betalen het betaalmiddel van morgen is. Zij vinden het eerder storend dat je op sommige plaatsen enkel cash kunt betalen. Slechts een kwart (26%) doet dat nog wekelijks. Innovative Payers betalen het liefst met bankkaart of mobiel. Eén Belg op vier is een Innovative Payer. De meesten van hen (73%) zijn 54 jaar of jonger.