Wie betaalt het liefst cash? En wie liever met de kaart?

Het is een feit dat de Belgen meer en meer elektronisch betalen. Ons landje telt dus heel wat 'Card Lovers'. Maar er blijven ook 'Cash Lovers'. Wie behoort tot welke groep? Hoe groot zijn ze? Hoe vaak betalen ze cash, hoe vaak elektronisch? En waarom? Marktstudiebureau iVOX onderzocht het in december 2021 bij 1000 Belgen. Uit deze studie blijkt dat niet alle Belgen dezelfde betaalvoorkeuren hebben.

Cash2_2

CASH Lovers

Je vindt tussen de Belgen een reeks hardnekkige 'Cash Lovers'. Volgens de iVOX-studie gaat het om 17% van de totale bevolking. De meeste Cash Lovers (83%) betalen elke week contant en geven de voorkeur aan deze betaalwijze. Ze voeren ook wel betalingen uit met de betaalkaart, maar dan altijd met hun geheime code. De nieuwe betaalmiddelen laten ze aan zich voorbijgaan.

Wie zijn die Cash Lovers? Bijna de helft (47%) is 55 jaar of ouder. Het gaat ook vaker om Franstaligen dan om Nederlandstaligen. Sommigen hebben een beperking of een gezondheidsprobleem. Ze hebben het ook vaker moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Een van hun belangrijkste redenen om cash te betalen, is dat ze hun maandbudget zo beter in het oog kunnen houden.

Opvallend: 53% van de Cash Lovers is dus 54 jaar of minder oud. Ook heel wat jonge mensen betalen namelijk nog altijd liefst cash: dat helpt hen bijvoorbeeld impulsaankopen te vermijden.

Blogs_profiles10

Card Lovers

Omgekeerd heb je natuurlijk ook heel wat 'Card Lovers': 39% van de Belgen gebruiken wekelijks – en liefst – hun betaalkaart. Card Lovers hebben het niet zo begrepen op cash en andere betaalmiddelen, al hebben ze het contant geld nog niet helemaal afgezworen. Slechts de helft van hen gebruikt het nog elke week. Een derde (31%) betaalt nog minstens één keer per maand contant, 16% minder dan één keer per maand, en 3% doet dat nooit meer.

Ook bij de Card Lovers tellen we een groot aantal 55-plussers (45%); 22% is 34 jaar of jonger. De meeste Card Lovers zijn Nederlandstalig.