Vijf cashmythes die u niet meer mag geloven in 2021

De laatste jaren zijn we steeds minder met cash gaan betalen. Toch blijft papiergeld bij heel wat mensen tot de verbeelding spreken. Maak kennis met vijf mythes die hardnekkig aan onze bankbiljetten blijven kleven.

Cash2_2

Mythe 1: Er zijn nog heel veel cashlovers in ons land

Nee hoor, slechts 13% van de Belgen zegt nog dat cash zijn of haar favoriete betaalmiddel is. De overgrote meerderheid (87%) kiest resoluut voor digitaal betalen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Digital Payment Barometer van bankenfederatie Febelfin en de VUB. Zij ondervroegen in maart 2020 én maart 2021 meer dan duizend Belgen over hun betaalgewoonten.

Mythe 2: Ouderen zijn het meest gehecht aan cash geld

In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn het vooral de senioren die cash afzweren. De groep 65- tot 74-jarigen is zelfs de leeftijdscategorie die het minst (9%) van cash houdt. Dit kan verband houden met hygiënische motieven. De meest kwetsbare actieve groep is contant geld sterk beginnen te vermijden sinds de coronacrisis.

Mythe 3: We schrijven cash geld slechts heel traag af

De omslag naar digitaal betalen gaat best wel snel. Ten opzichte van 2012 is het aantal afhalingen aan geldautomaten al zowat gehalveerd in België. De coronacrisis heeft vervolgens voor een echte big bang gezorgd: het aantal cashbetalingen daalde in één jaar tijd met bijna 40%. In de plaats zijn we massaal contactloos met de kaart gaan betalen: 7 op de 10 Belgen hebben dat al minstens één keer gedaan, ook de oudere groepen. Een enorme stijging met 50% sinds het begin van de coronapandemie.

Mythe 4: We willen altijd genoeg cash op zak hebben

Ook in onze portefeuille is de trend naar minder cash merkbaar: de helft van de Belgen (48%) heeft 0 tot maximaal 20 euro cash op zak. Volgens economen ligt de weg naar minder cash open in België: not cashless, but less cash. Onder de noemer ‘Cash 2025’ kunnen gemeenten, verenigingen en andere betrokkenen meedenken over de toekomst van cash in ons land. In dit blogartikel lees je er meer over.

Mythe 5: We gebruiken minder cash omdat er nu eenmaal minder geldautomaten zijn

Aan geldautomaten is er nochtans geen gebrek in België. In 2020 konden de Belgen nog terecht bij zo’n 6.400 geldautomaten van de banken. Gemiddeld heeft een Belgische burger bijna zes geldautomaten ter beschikking in een straal van vijf kilometer rond zijn woning. In Nederland zijn dat er maar drie. Vergeleken met de rest van Europa, weegt de Belgische cashinfrastructuur te zwaar. Al zeker nu contactloos betalen helemaal is doorgebroken.  

 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het Batopin-project?
Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op nieuwsbrief