Persbericht: Batopin opent de eerste bankneutrale automaten van het land

23/09/2021

Ook in de toekomst blijft vlotte toegang tot cash verzekerd voor alle Belgen!

Na een voorbereiding van anderhalf jaar opent Batopin vandaag de eerste zes bankneutrale geldautomaten van het land, verspreid over Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De nieuwe CASH-punten zullen stapsgewijs in de plaats komen van de geldautomaten van de grootbanken. Ze krijgen het logo van Bancontact mee, een sterk lokaal merk waar iedere Belg vertrouwd mee is. Bovenop de geplande locaties komen er nog 24 extra CASH-punten bij op kwetsbare locaties, zo kondigt Batopin nu ook aan.

Batopin: voor een optimale toegang tot cash in België

Elektronisch betalen is eenvoudiger en populairder dan ooit. Even tikken met de kaart of scannen met de app, en ’t is betaald. Als gevolg hiervan daalt het gebruik van cash al jaren in België. Het succes van digitaal bankieren zorgt er ook voor dat er minder bankkantoren zijn én dat het aanbod van bankautomaten niet langer gelijkmatig verdeeld is over het grondgebied. In de ene gemeente zijn er te veel geldautomaten, elders te weinig. Het Batopin-project is het antwoord van de vier grootbanken op dit structurele probleem.

Batopin werd in maart 2020 opgericht op initiatief van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. De vier grootbanken zullen de komende jaren samen een netwerk bouwen van neutrale geldautomaten, los van hun eigen bankkantoren. Batopin zal het beheer van deze automaten op zich nemen en overal in het land neutrale ‘CASH-punten’ plaatsen. De eigen bankautomaten zullen tot eind 2024 stap voor stap worden afgebouwd.

Lancering van de eerste zes CASH-punten

Sinds vandaag zijn de eerste zes CASH-punten van Batopin operationeel, meer bepaald in Anderlecht, Gent, Lierneux, Stavelot, Nimy en Clavier. Voor de inwoners van Lierneux en Stavelot is dat een hele opsteker, want deze gemeenten hadden al geen geldautomaat meer.

De opbouw van het nieuwe cashnetwerk gebeurt gradueel over meerdere jaren en zal pas volledig voltooid zijn tegen eind 2024. De selectie van een nieuw CASH-punt is telkens het resultaat van een grondige analyse waarbij alle elementen in de weegschaal worden gelegd: geografie, demografische factoren, lokale behoeftes, concrete cijfers van het cashgebruik in de buurt, ...

Op batopin.be staan sinds vanmorgen een 50-tal nieuwe locaties. Dit brengt het totaal van de reeds bevestigde locaties op zo’n 150 of meer dan 20% van het nieuwe cashnetwerk.

Om het volledige persbericht, de bijlage en de beelden te downloaden, klik hier.