Locatie, locatie, locatie: de lange weg naar een slimmer cashnetwerk in België

23/04/2021

De komende jaren zullen overal in België nieuwe CASH-punten van Batopin opduiken. Neutrale geldautomaten, zonder logo van de participerende banken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Zo’n omvangrijke operatie is niet op één-twee-drie afgerond. Het bepalen van de juiste locaties is een geleidelijk proces, gebaseerd op geografische en demografische data.

Batopin werkt hiervoor intensief samen met experts in mobiliteit, economie en openbare ruimte. Het spreidingsplan begint letterlijk van nul en houdt rekening met waar Belgen vandaag wonen, werken, winkelen en hoe ze zich verplaatsen.

Uitrol in fases

De volledige uitrol van het Batopin-netwerk zal meerdere jaren in beslag nemen, van midden 2021 tot eind 2024. Geld storten zal mogelijk zijn vanaf het begin van de zomer 2022. Vanaf dan zullen de vier grootbanken de automaten onder hun eigen merknaam geleidelijk beginnen afbouwen. Dit proces verloopt simultaan met de opbouw van het nieuwe Batopin-cashnetwerk.

Geld kunnen afhalen op élke straathoek is in deze digitale tijden niet langer nodig, noch haalbaar. Wat we wel nodig hebben, is een betere spreiding van geldautomaten. De aanpak waarbij meerdere banken hun krachten bundelen*, vormt de meest efficiënte oplossing om de toegang tot cash geld te verzekeren voor alle burgers.

maps bank

Elke locatie telt

Voor het locatieplan inspireerde Batopin zich op het beeld van een grote retailer, die zijn winkels inplant op de best mogelijke plaatsen. Zo worden geldautomaten die dicht bij elkaar liggen geschrapt indien ze vandaag onderbenut zijn - denk aan vier geldautomaten rond eenzelfde dorpsplein.

Het optimaliseren van het cashnetwerk (minder CASH-punten maar betere spreiding) gaat gepaard met heel wat administratief werk, want nieuwe automaten hebben nieuwe vergunningen nodig. Batopin kiest dus niet voor een loutere vervangingsoperatie, wel voor een wit blad met het oog op een optimaal netwerk waarbij élke locatie telt. Dat is niet de gemakkelijkste weg, maar wel de beste.

* “ATM as a service”, de dienst aangeboden door Batopin, staat open voor alle banken. Ontdek hier de leden.


Nieuwe mobiliteit: Batopin en NMBS

Nieuwe mobiliteit is één van de speerpunten in ons locatieplan en het verwerven van de NMBS-concessie is een opportuniteit om hieraan effectief invulling te geven. Batopin en NMBS hebben samen een selectie gemaakt van de meest zinvolle plekken voor CASH-punten in een 80-tal Belgische treinstations. De selectie is het resultaat van een grondig denkproces dat uitgaat van de waarde van fysieke ontmoetingspunten en omvat zowel evidente ‘high-traffic’ locaties als andere minder drukbezochte plekken die lokaal een belangrijke maatschappelijke rol spelen (bv in afwezigheid van een echt stadscentrum).


 

Deel deze pagina op

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het Batopin-project?
Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op nieuwsbrief