Hoe ziet een Bancontact CASH-punt eruit en welke zijn de mogelijkheden?

16/12/2021

Hoe ziet zo’n nieuw Bancontact CASH-punt eruit? Met welke bankkaarten kun je er geld ophalen? Behoort geld storten ook tot de mogelijkheden? En je saldo opvragen of je pincode wijzigen? Het antwoord is ‘ja’ op alle vragen.

Design

Los van het Bancontact-logo zijn de CASH-punten ook gemakkelijk herkenbaar aan hun design in gele en donkergrijze kleur. Boven elke verdeler lees je in grote letters het woord CASH. Anders dan het allegaartje aan bankautomaten uit het verleden, vertonen de nieuwe Bancontact CASH-punten bovendien een duidelijke eenheid van stijl. Ze vallen op, zodat je meteen ziet waar je geld kunt afhalen.

Sommige CASH-punten zitten ingebouwd in een muur. Andere bevinden zich in een binnenruimte, bijvoorbeeld in de hal van een bankagentschap. Nieuw is dat CASH-punten ook in een kiosk buiten geïnstalleerd kunnen zijn. Die oplossing is niet alleen veilig en functioneel maar oogt ook best knap.

We hebben gekozen voor duurzame materialen, die gemakkelijk te onderhouden zijn en jaren meegaan. Elk Bancontact CASH-punt moet ook gemakkelijk toegankelijk zijn voor voetgangers, fietsers, automobilisten en gebruiker van het openbaar vervoer.

Blog 4 pic 3

Functionaliteit

Wat kun je nu concreet doen aan zo’n CASH-punt? Elke burger, ongeacht bij welke bank hij of zij klant is, kan er geld afhalen met een kaart van Bancontact, Mastercard[1] of VISA[2]. Je kunt er ook je pincode veranderen. En vanaf 2022 zullen de klanten van de grootbanken in 2/3 van de nieuwe CASH-punten geld kunnen storten of er hun rekeningsaldo opvragen.


[1] Vanaf 2022

[2] Vanaf 2022

Geleidelijke uitrol

De invoering van het nieuwe netwerk van neutrale geldautomaten houdt in dat de bestaande toestellen van de vier grootbanken verdwijnen. Dat zal echter heel geleidelijk gebeuren, zodat het hele net pas tegen eind 2024 geïnstalleerd zal zijn. De kantoren van de grote banken zullen hun eigen geldautomaten pas desactiveren nadat in de nabijheid een nieuw Bancontact CASH-punt geopend is. Op die manier kunnen de burgers op elk moment bij hen in de buurt cash blijven opnemen. De uitrol van het nieuwe netwerk is te volgen via de locator op de website van Batopin (de nieuwe, nu al actieve en de geplande, nog te installeren Bancontact CASH-punten).