Hoe staan de Belgen tegenover cash?

We betalen de voorbije jaren met z’n allen meer en meer elektronisch in België, maar cash speelt nog een rol in onze samenleving. We willen begrijpen hoe de Belgen vandaag het liefste betalen én hoe ze dat in de praktijk ook doen. Die voorkeuren en gewoontes verschillen wel eens, zo blijkt uit een nieuwe interessante studie van iVOX (december 2021).

Profielen1bb

Eerst een indiscreet vraagje voor jou: heb jij nog cash in je portefeuille? Als je minder vaak dan vroeger contant betaalt, ben je niet alleen. Iets meer dan 3 op de 5 Belgen die met cash betalen, geven aan dat ze dat vandaag minder doen dan drie jaar geleden. Dat kwam aan het licht door een nieuwe studie die onderzoeksbureau iVOX online uitvoerde bij 1000 Belgen, in december 2021.

Meer met de kaart, maar ook nog cash

De voorbije jaren veranderden onze betaalgewoontes dan ook duidelijk. Tussen 2012 en 2019 betaalden we liefst 91% meer met de bankkaart in België, terwijl we tussen 2012 en 2021 49% keer minder geld uit de muur haalden, volgens cijfers van Febelfin. De kloof tussen cash en kaarten werd dus almaar groter, en dat nog sneller in 2020, door het enorme succes van contactloos betalen. Maar tegelijk verkiest 19% onder de Belgen nog altijd cash, blijkt uit het iVOX-onderzoek van december 2021.

En waar betaalt de Belg nog cash? Als hij cash betaalt in het dagelijkse leven doet hij dat op de markt (70%), in een bar (55%) en bij de dokter (48%).

Betaalgewoonten: vier profielen van Belgen

Waarom blijven Belgen nog met contant geld betalen? Doen we dat enkel in situaties waarin het niet anders kan? Of geven sommigen onder ons de voorkeur aan cash? En hoe zullen onze betaalgewoontes de komende jaren evolueren? Zijn we op weg naar een cashless society? Of blijft cash bestaan in een less cash society?

Om die vragen te beantwoorden, moeten we begrijpen hoe de Belgen tegenover de verschillende betaalmethodes aankijken. Uit het iVOX-onderzoek blijkt dat zeker niet iedere Belg dezelfde betaalmiddelen verkiest. Meer zelfs, je kan de Belgen in vier profielen onderverdelen, als het op hun favoriete en meest gebruikte betaalmiddelen aankomt:

·       « Cash Lovers » die nog wekelijks contant betalen en dat ook het liefste doen.

·       « Flexible Cash Users » die nog elke week met cash betalen, maar dat liever met de kaart doen.

·       « Card Lovers » die elke week met de kaart betalen én die betaalmethode verkiezen.

·       « Innovative Payers » die wekelijks elektronisch betalen (kaart en mobiel), omdat dat hun favoriete betaalmethodes zijn.

Wie zijn deze Belgen, en waarom gedragen ze zich op die manier?

De komende weken gaan we dieper op deze vier profielen in. Wie zijn ze precies? Welke betaalgewoontes houden ze er op na? Wat is hun favoriete betaalmiddel, en hoe staan ze tegenover andere betaalmethodes? Hoe groot is hun groep tegenover de andere? Je komt het allemaal te weten, in onze komende nieuwsitems.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het Batopin-project?
Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op nieuwsbrief