Hoe digitaal betalen cash geld stilaan vervangt

25/03/2021

Hoe vaak haalt u nog bankbiljetten boven aan de kassa? We betalen steeds vaker contactloos, met de kaart of de smartphone. En ook digitaal bankieren is helemaal ingeburgerd – of kunt u zich nog inbeelden dat u voor elke overschrijving naar de bank gaat? Banken moeten hun infrastructuur dus aanpassen aan die nieuwe manieren van betalen. Te beginnen met het begin: de plaats waar je geld afhaalt ...

In ons land is elke geldautomaat vandaag nog gelinkt aan zijn eigen bank. Maar binnenkort komt daar verandering in. De vier grootbanken in België hebben hun krachten gebundeld in een nieuw project. Vanaf deze zomer zal Batopin starten met de uitbouw van een gloednieuw, neutraal netwerk van CASH-punten over het volledige land. De realisatie van dit omvangrijke project zal meerdere jaren in beslag nemen en is voorzien om tegen einde 2024 klaar te zijn.

Betere spreiding

Batopin betekent voluit Belgian ATm OPtimization INitiative, of in mensentaal: het juiste aantal geldautomaten op de juiste plaats. Doel is om het aantal geldautomaten in België beter te spreiden. Alleen zo kunnen we in het digitale tijdperk geld uit de muur blijven halen. Het gebruik van geldautomaten en de behoefte eraan nemen immers sterk af in ons land. Tegelijk heeft cash nog altijd een rol te vervullen: cash heeft een sociale functie en blijft voor veel Belgen een belangrijk betaalmiddel. De grootbanken beseffen dat en willen daarin hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen.

‘Cash 2025’

Om tot een optimaal netwerk van geldautomaten te komen, is het belangrijk dat alle actoren, samen met de overheid, hierover nadenken en van gedachten wisselen. Onder de noemer ‘Cash 2025’ kunnen de betrokken partijen (zoals steden, gemeenten, verenigingen enz.) meedenken over de toekomst van cash in ons land. Lees er meer over in dit blogartikel.

Deel deze pagina op

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het Batopin-project?
Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op nieuwsbrief