De vier voordelen van neutrale geldautomaten

16/12/2021

De eerste Bancontact CASH-punten in België werden gelanceerd door Batopin op initiatief van de vier grootbanken van België (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC). Sinds september 2021 is het dus mogelijk om cash op te nemen aan neutrale geldautomaten. Maar waarom bouwen de grootbanken geleidelijk hun eigen netwerk van biljettenverdelers af? En welke voordelen hebben de nieuwe CASH-punten voor de gebruikers?

De laatste jaren zijn we almaar minder contant gaan betalen, waardoor we ook minder vaak cashgeld afhalen. Toegang tot cash blijft echter essentieel voor een samenleving. Daarom hebben de vier grootbanken beslist om de toegang tot contant geld in ons land helemaal te herzien. En daarom voeren ze ook samen een efficiënter net in van geldautomaten die niet meer verbonden zijn aan hun respectieve bankkantoren. Ze zijn het erover eens dat zo’n neutraal netwerk van biljettenverdelers voor de burger alleen maar voordelen zal hebben.

1. Een betere spreiding

De voorbije jaren gingen in België heel wat bankkantoren definitief dicht. Als resultaat daarvan zijn de geldautomaten niet meer evenwichtig verdeeld. De ene buurt heeft er te veel en op andere plaatsen waar mensen geld nodig hebben vinden ze er geen … Voor zijn locatieplan is Batopin van nul vertrokken, zodat het met alle factoren rekening kon houden: bevolkingsspreiding, lokale behoeften, informatie over cashgebruik in de buurt enz. Door nauwgezet op die evenwichten te letten zijn de nieuwe Bancontact CASH-punten beter verspreid en wordt cashgeld alleen maar gemakkelijker toegankelijk: vier biljettenverdelers van vier verschillende bankagentschappen op eenzelfde marktplein kunnen vervangen worden door één enkele neutrale, goed zichtbare en vlot toegankelijke locatie. En de gebruiker moet daarbij geenszins aan comfort inboeten, integendeel.

2. Meer comfort

Batopin installeert CASH-punten waar ze echt nodig zijn en niet daar waar de bank toevallig een kantoor huurt. De CASH-punten komen op plaatsen waar mensen effectief geld gebruiken en waar ze vaak komen: in winkelstraten, bij horecazaken, in stations en noem maar op. Dat ze losstaan van de banken zelf stelt Batopin in staat om de slimste locaties te kiezen, rekening houdend met hoe mensen leven en werken, winkelen en zich verplaatsen. Dat wil op het platteland bijvoorbeeld nogal eens verschillen van in de stad.

3. Bijkomende dienstverlening voor de klanten van de vier grootbanken

Klanten van alle banken zullen bij de nieuwe Bancontact CASH-punten geld kunnen afhalen en hun pincode veranderen. De miljoenen klanten van de vier grootbanken genieten echter nog andere voordelen. Om geld op hun rekening te zetten of om hun saldo op te vragen beschikken ze nu over een veel ruimer automatennetwerk dan voordien, toen ze zich nog moesten beperken tot de toestellen van hun eigen bank.

4. Gemakkelijk herkenbare CASH-punten

De nieuwe CASH-punten vallen op door hun ontwerp, het woord ‘CASH’ in grote letters, en door de typische kleuren geel en donkergrijs. Ze vermelden ook het logo van het vertrouwde Bancontact dat elke Belg van ver herkent. Gedaan dus met de lappendeken van verschillende bankautomaten. Dat allegaartje maakt nu plaats voor een eengemaakte stijl, waardoor de Belgen er nog gemakkelijker achter komen waar ze geld kunnen afhalen.

Waar vind je de eerste CASH-punten van Batopin (nu al operationeel of gepland)? Je ontdekt het hier!