‘Cash 2025’: hoe ziet de toekomst van cash eruit in België?

We betalen steeds minder met contant geld in België. Het aantal geldopvragingen aan bankautomaten daalt jaar na jaar. Toch is het belangrijk de toegang tot cash te blijven verzekeren voor iedereen. Daar is echter een collectieve aanpak voor nodig, vanuit de samenleving. Onder de noemer ‘Cash 2025’ kunnen alle betrokken actoren van gedachten wisselen over de toekomst van cash in ons land.

News header

Cash is op zijn retour. We betalen steeds vaker met de kaart of via allerlei bankapps. De coronacrisis heeft die digitale evolutie nog versneld. Hoog tijd dus om de huidige geldinfrastructuur in ons land te herdenken. De vier grootbanken (BNP Paribas Fortis, Belfius, ING en KBC) lanceren daarom het initiatief Batopin: een nieuw neutraal netwerk van CASH-punten met een intelligente spreiding over het hele land. De bouw van dit omvangrijke project start deze zomer en zal tegen einde 2024 klaar zijn. Een ander belangrijk initiatief is Jofico dat een aantal banken groepeert die geldautomaten blijven aanbieden onder hun eigen merknamen (Argenta, Axa, bpost, Crelan en vdk bank).

Een zaak van ons allen

Een optimaal cashnetwerk is echter geen zaak van de banken alleen. De volledige samenleving is gebaat bij een efficiënter gebruik van contant geld, zeker in deze digitale tijden. Om die reden start Batopin het gesprek ‘Cash 2025’ op. Hierbij kunnen alle actoren (consumenten, handelaars, verenigingen, steden en gemeenten, …) meedenken over de toekomst van cash in onze samenleving. ‘Cash 2025’ staat dus volledig in het teken van interactie met de maatschappij en lokale besturen. Het vormt zo een uitstekende basis om van gedachten te wisselen en de best mogelijke oplossingen op tafel te leggen.

Hoe ziet de toekomst van cash eruit?

Volgens economen blijft contant geld nog wel een tijdje bestaan. We betalen allemaal nog weleens met cash in plaats van digitaal. Maar cash geld speelt ook een belangrijke sociale rol bij financiële inclusie in de maatschappij. Sommige mensen hebben geen of minder makkelijk toegang tot digitale betaalmiddelen, of weten gewoon niet goed hoe ermee om te gaan.

Schrijf cash dus zeker niet af. Not cashless, but less cash: de weg naar minder cash ligt open in België. Stap voor stap, in een traject van meerdere jaren. Een collectieve aanpak met één helder doel: een optimaal cashnetwerk in België tegen 2025. Dit is ‘Cash 2025’.

Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het Batopin-project?
Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op nieuwsbrief